LON

Bij CUE-Support werken mensen met verstand van zaken
Lokale Omroep Nuenen (LON) brengt dagelijks nieuws. Realisatie van de programmering wordt bewerkstelligd door vrijwilligers die zorgdragen voor camerawerk, journalistieke activiteiten, montage en technische werkzaamheden. Naast lokaal nieuws zijn ook de kerkdiensten van Parochie Heilig Kruis te volgen via LON.
Image
Image
Image

  Kerkviering op afstand

  “We hebben eerst gekeken of we ergens een simpele webcam van een paar honderd euro konden hangen”, legt Roelof Janssen van de parochie uit. “Toen we tot de conclusie kwamen dat dat onvoldoende was, hebben LON ingeschakeld. LON adviseerde ons CUE-Support omdat het een partner is waar je van op aankunt. Voor de financiering hebben we contact gehad met de Coöperatie Ons Net Nuenen.”

  Op 24 december 2020 werd het nieuwe systeem, dat draait op de techniek van de lokale omroep, in gebruik genomen. Voor LON was het belangrijk dat alles compatible bleef. Er werd dan ook een heel aantal uren met Roger Creemers, directeur van CUE-Support, overlegd over de best passende oplossing. Joop Simmers van LON: “Roger had een aantal dingen voorgesteld die correct waren, maar voor ons onvoldoende tot zijn recht zouden komen. Daar konden we goed over van gedachten wisselen. Er werd niet gepusht om te verkopen, maar gezocht naar een oplossing die voor alle partijen passend was. Daar zit een groot verschil met de pure aanpak van omzet draaien.”

  Bediening vanaf meerdere locaties

  In de kerk hangen vier camera’s van het merk AXIS die zijn te bedienen met laptop en een joystick. Dit bedienen kan gebeuren vanuit de kerk zelf, maar ook vanuit de studio’s van LON. In de toekomst moet het zelfs mogelijk zijn om vanuit thuis op de bank de regie te doen.

  Joop: “Het was het uitgangspunt om investeringen te doen die in onze standaard passen en waarop we kunnen uitbouwen. We willen niet in de toekomst geconfronteerd worden met het feit dat producten niet meer compatible zijn. We zien nu al dat keuzes die we in het verleden hebben gemaakt op aanraden van Roger, nu weer passen. Dat brengt een stuk efficiency met zich mee.”

  De techniek in de kerk biedt zoveel meer mogelijkheden dan een standaard camera omdat er regie op afstand mogelijk is. Door het gebruik van meerdere camera’s zijn er beelden vanuit verschillende hoeken en ook kan er in- een uitgezoomd worden. Doordat alles via glasvezel gaat, zijn alle beelden van HD-kwaliteit.

  Glasvezel

  Het streamen vanuit de kerk is een voortvloeisel vanuit het eigen glasvezelnetwerk dat Nuenen sinds 2005 heeft. Het is de eerste gemeente in Nederland waar integraal glasvezel is toegepast. CUE-Support was op de hoogte van de mogelijkheden van dit glasvezelnetwerk in de Brabantse plaats. Joop: “Wij hebben zelf de basisarchitectuur voor een deel van de door ons gewenste hardware ontworpen. We kwamen uit bij een bedrijf in de VS dat de benodigde spullen voor ons kon leveren, maar dat was onbetaalbaar. We hebben toen met Roger gesproken en hij is in zijn netwerk gaan zoeken naar specialisten op dat gebied.”

  Via CUE-Support kwam LON in gesprek met een klein bedrijf in Zaandam. Dit bedrijf bekeek de door ons gemaakte schema’s uitgebreid en heeft uiteindelijk een proefopstelling geleverd. “Als wij de evaluatie met hen wilden delen, kon het worden geleverd tegen de kostprijs”, aldus Joop. “Inmiddels hebben we drie van dit soort systemen en alles kan onderling gekoppeld worden.”

  Toekomst

  Doordat alle producten en systemen met elkaar verbonden kunnen worden en dus volledig compatible zijn, is het zelfs mogelijk dat LON in de toekomst op 24 locaties zelfstandige studio’s kan inrichten. Een studio in het klooster of in de kantine van de voetbalclub behoort tot de mogelijkheden. Mocht er dan weer advies nodig zijn, dan is de kans groot dat de omroep weer contact opneemt met CUE-Support.

  “De samenwerking is dusdanig hecht dat we aan een half woord voldoende hebben om tot een oplossing gekomen. Bij CUE-Support werken mensen met verstand van zaken. Je krijgt altijd antwoord op je vragen. CUE-Support gaat verder dan alleen apparatuur verkopen.”

  Image
  Image
  Image
  Image